Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mate tea Selecta a Boldo és menta 500g

2.471 Ft (1.946 Ft + ÁFA)

A Boldo felöntve erős, frissítő menta, eukaliptusz illatú, az öntet íze némileg fanyarabb mint a mentáé, kellemesen, sokáig húzza össze a szánkat. Az őshazában mate adalékként használják és híresen oldja a másnaposság tüneteit.

Gyártó cikkszám: 7840078000709
Cikkszám: WBPR-21861
Lorem ipsum dolor
Lorem ipsum dolor
Lorem ipsum dolor
Lorem ipsum dolor
Lorem ipsum dolor
Lorem ipsum dolor

Leírás és Paraméterek

Selecta mate tea boldóval és mentával

Kiszerelés: 500g

A boldó Chilében őshonos erős cserje, ami Európában is előfordul, de jobbára a botanikus kertek lakója. Ernyős sárgás virágai szépek, de mi kövér, nagy leveleit hasznosítjuk, amelyek eltörve jellegzetes mentaillatot árasztanak.
Felöntve erős, frissítő menta, eukaliptusz illatú, az öntet íze némileg fanyarabb mint a mentáé, kellemesen, sokáig húzza össze a szánkat. Az őshazában mate adalékként használják és híresen oldja a másnaposság tüneteit.

Azon túl, hogy tényleg finoman mentás és eukaliptuszos és kellemessé teszi a matét, amihez előszeretettel keverik, lényeges élettani hatása, hogy serkenti az epekiválasztást. Orvosi füstikével, rozmaringgal, vagy articsókával együtt (mindegyik nagyon keserű) erős máj és epe működés fokozó. Ez persze nem mindig jó, mondjuk egy epevezeték szűkületnél semmiképpen sem.

A mate valójában nem is tea. Ez egy teaféle ital, amelyet főleg Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Dél-Brazíliában fogyasztanak. A gyógyteát egy évelő fa, az Ilex Paraguarensis szárított leveleiből és szárdarabjaiból főzik. A MATE név a quicha indiánok „mati” szavából ered. Ez a szó tököt, sőt sok helyütt tökfejet jelent, s arról vall, hogy az indiánok s példájuk nyomán a gyarmatosítók ivótökből fogyasztották ezt a teát.

A mate tea hatóanyaga, a matein a metil-xantinok csoportjába tartozik, így rokona a kávéban található koffeinnek és a teában található teobrominnak. A matein azonban másképpen hat a szervezetre, mint a tea vagy a kávé. A koffein hatásos élénkítő szer, de idegessé és remegőssé tehet. A teában megtalálható teobromin mellékhatása kevesebb, de nem is olyan hatásos. A mate viszont legalább annyira élénkít, mint a kávé és egyáltalán nincs mellékhatása.

A koffeinnel ellentétben nyugodt alvást biztosít. Kellemes, nem erős vizelethajtó, ellazítja a periferikus ereket, anélkül, hogy erősen hatna az agy hátsó gerincvelőhöz csatlakozó részére és a szívre.

Jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (káliumot, nátriumot, mangánt, magnéziumot) és vitaminokat (A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint riboflavint). 11 féle polifenolt tartalmaz, melyek erős antioxidáns hatásúak.

A mate tea hat:

 • az idegrendszerre 
  Úgy működik, mint egy szabályzó: serkenti a fáradt idegrendszert, illetve megnyugtatja a túl izgatottat. A mate hatásaira vonatkozó tudásunk egyelőre korlátozott, és a megfigyelések csak a magatartás-változásokra irányultak. Eszerint a vitalitás és a koncentrálókészség nőtt, csökkent az idegességre, izgalomra és aggódásra való hajlam, a szellemi és fizikai fáradtság. Főleg depresszió esetén hatásos hangulatjavító. Ez persze lehet közvetlen vagy közvetett eredménye a megnövekedett energiamennyiségnek.
 • az immunrendszerre 
  A dél-amerikai irodalomban visszatérő megállapítás, hogy a mate erősíti a szervezet immunreakcióit és növeli a betegségekkel szembeni természetes ellenálló- képességet. Ez gyors gyógyulást és felépülést eredményez.
 • a gyomorra és a bélrendszerre 
  Az eredmények az emésztés azonnali jelentős javulásáról, a sérült, beteg gyomor- és bélszövetek felépüléséről tanúskodnak. Az alkalmi vagy krónikus székrekedés könnyedén megszüntethető a mate fogyasztásával. Úgy tűnik, a mate főleg a béltartalom fellazításával éri el hatását, de egy bizonyos mértékig serkenti a belek normális mozgását is.
 • a szívre 
  Sokféle szívpanaszt előztek meg a mate fogyasztása által, mert biztosítja a szív működéséhez szükséges tápanyagok nagy részét. Ezen felül növeli a szív oxigén-ellátottságát, főleg stressz vagy testedzés idején.
 • az anyagcserére 
  A mate a testépítők és minden testmozgást végző kedvenc itala lett. Az anyagcserére gyakorolt hatásai közül említésre méltó, hogy testmozgás közben fenntartja a szénhidrátok lebontását. Ez több kalória elégetését eredményezi, növeli a vérkeringés hatékonyságát és hátráltatja a tejsavak felszaporodását, vagyis az izomlázat. Németországban általános fogyasztószerként is igen népszerű.

Adagolás, tudnivalók: 

 • Ne használjon 70 °C foknál melegebb vizet
 • Egy adag: 10 gramm 200ml meleg vízben.

Tárolás: tiszta, friss levegő által átjárt száraz helyen.

Összetevők:mate tea, boldó, menta

Tápanyag információk 50g mennyiség esetén:

 • Energia: 22kcal/92kJ
 • Fehérje: 1,1g
 • Szénhidrát: 4,5g
 • Vas: 0,8mg
 • C-vitamin: 9mg
 • Niacin: 0,6mg
 • Kalcium: 29mg