Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Várják a nagy áruházláncok a magyar beszállítókat

Várják a nagy áruházláncok a magyar beszállítókat

Szemléletváltásra volna szükség a hazai termékgyártó vállalkozások köré­ben ahhoz, hogy mind több magyar áru kerüljön a leglátogatottabb nagy áruházak, vagyis a hiper- és szupermarketek, diszkontok kínálatába. Ennek az az egyik fő akadálya, hogy a kis cégek jellemzően nem ismerik teljeskörűen a lehetőségeiket, ráadásul sokan a piaci tévhitek miatt meg sem próbálnak bekerülni a nagy árusítóhelyekre – fejtette ki a Magyar Nemzetnek Kokas Sándor közgazdász, aki kifejezetten a kis magyar cégeknek nyújt segítséget abban, hogy a nemzetközi tulajdonú hipermarketek beszállítójává váljanak.

Mint mondta, a legtöbb vállalkozót az tartja vissza, hogy azt hiszik, szóba sem állnak velük a „nagyok”, illetve hogy csak óriási mennyiségeket lehet beszállítani, és az is akadály, hogy az általános vélekedés szerint korrupt a multicégek rendszere, vagyis csak sok pénzért cserébe történik meg az új termék belistázása. Az is probléma a magyar cégek körében, hogy nem tudják, mihez kell alkalmazkodni, és nem biztosak abban, hogy meg tudnak felelni az előírásoknak. Néha tévesen azt hiszik, hogy a belistázás beruházásigényes, mert rendszereket kell bevezetni, szállítóautókat vásárolni.

– Pedig, ahogy a hazai élelmiszer-termelők meghódították a hipermarketek polcait, az éppúgy sikerülhet más termékkategóriákban is. Ehhez tudni kell, hogy a hiperek piaca tömegpiac, óriás szereplőkkel, széles kínálattal, ahol a termékek beszerzésének egy része nagykereskedőkön, disztribútorokon keresztül történik, akik egyszerre több márkát, terméket is képviselnek, így nagy a verseny. Ezért a kisebb cégek inkább az egyedi termékekkel tudnak érvényesülni, ami az áruházba kerüléssel lesz versenyképes a már ismert márkákhoz képest – jelezte a szakértő. Hozzátette, a beszállítói feltételeket a hipermarketek szabják, amit minden partnernek teljesíteni kell logisztikai, készletezési, beszállítási szempontból. Például a szállításnál jellemzően azt is előírja az adott kereskedő, hogy egy autóban hány raklap, egy raklapon hány karton, egy kartonban mennyi termék lehet.

A nagy láncokhoz való bekerülés egyértelmű haszna a nagyobb forgalom és árrés lehetősége. Emellett az is előny, hogy a magyar áru egy helyre kerülhet más világmárkákkal, ami ismertebbé teszi a hazai terméket.

– Be lehet jutni az országos piacra különösebb befektetés nélkül úgy, hogy a cég beviszi egy központi raktárba a terméket, és attól fogva mindent a hipermarket intéz. Sőt néhány lánc esetében külföldi piacokra is így juthatnak el a magyar cégek, hiszen ami a hazai üzletek polcain kelendő, az várhatóan más országokban is az lesz – jegyezte meg Kokas Sándor.

Forrás: Magyar Nemzet